abril 2014/ALTRES

Que tingueu un molt bon Dia Mundial del Circ #DiaMundialDelCirc #circ #Catalunya

Avui és el Dia Mundial del Circ! Data impulsada per la Federació Mundial del Circ i que per 5è any es fa coincidir amb el tercer dissabte d’abril, avui dia 19.

Aquest 2014 les celebracions Del Dia Mundial del Circ han estat d’un mes de durada (del 20 de març al 19 d’abril).

Han estat unes setmanes de molta activitat circense arreu, si us afanyeu encara trobareu algun espectacle per anar a veure…

Salut i Circ!

world circus day-2

L’APCC (l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya) va encarregar a Tortell Poltrona la redacció d’un Manifest per la Celebració del Dia Mundial del Circ a Catalunya; aquí el teniu.

A Catalunya, malgrat l’asfixia i l’oblit institucional, el Circ es mou… i ens mou!

 

Manifest DEL DIA MUNDIAL DEL CIRC 2014

Malauradament quan hi ha un dia mundial d’alguna cosa és que hi ha quelcom que no funciona. Dit això:  Visca el dia Mundial del Circ!

El circ és per mi quelcom més que una paraula que defineix una activitat artística; ho entenc com una manera de viure, de viatjar, de sentir, d’estimar, de compartir, de patir, de lluitar, de guanyar i de perdre. En definitiva, com una manera de ser i de viure la vida.

Totes les especialitats que conformen l’art del circ repten el sentit comú, repten les forces de la física, i per tant, vull fer constar aquí i públicament que, segurament, el circ és l’art més antic desenvolupat per els mamífers vertebrats omnívors que ens definim com a éssers humans. Curiosament, ara volem des del Parlament prohibir-nos a nosaltres mateixos. No m’estranya gens doncs que, per més que passi el temps, seguim ancorats a una manera d’entendre la cultura absolutament caducada.

Potser és perquè, com que aquí, el circ no acaba de funcionar, tampoc funcionen els valors que el circ té inherents i que, d’altra banda, les societats avançades han defensat a l’entrada del segle XXI: multi-culturalitat, innovació, cultura de l’esforç, autogestió, sostenibilitat, creativitat, imaginació… El circ ensenya que qualsevol persona pot arribar fins allà on es proposi. L’únic que cal és començar a caminar, i com més camines, més t’hi apropes.

Felicito, doncs, a els meus companys de circ, per ser com són i perquè, mentre el món oficial de corbata i traje jaqueta entén l’art del circ com una cosa sense cap mena de valor i no venen mai a veure’ns, nosaltres seguim actuant per a petits, grans i mitjans.

Felicito a els meus companys de circ, perquè tot i no tenir cap facilitat per normalitzar un sistema educatiu, de casa nostra surten artistes que viatgen arreu del món i que han fet del circ català una “marca Catalunya” amb valor afegit que ens aplega amb gr

ans prohoms com Miró, Picasso, Brossa, Foix…

Felicitats companys del circ, avui que és el nostre dia mundial perquè, malgrat les dificultats per accedir al circuït públic i espais escènics nacionals, estem presents a totes les cases i a l’imaginari dels més petits, que són l’esdevenir.

Felicitats de nou a tots, per ser com sou: utilitzem la capacitat del circ de sorprendre, de modificar el comportament de la gent, de fer cultura popular i seguim exigint el reconeixement a la creativitat, als valors que el circ predica. Volem un món diferent.

No ho digueu a ningú: al circ que a mi m’agrada, la gent que m’envolta i jo ens convertim de vegades, durant uns instants, en éssers lliures.

SOM GENT SENSE POR! VISCA EL CIRC, FORA LA POR!

Jaume Mateu, Tortell Poltrona

***

 

WEB FEDERACIÓ MUNDIAL DEL CIRC

Deixa un comentari aquí:

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s